Barijerne metode – kondom

Barijerne metode kontracepcije predstavljaju fizičke metode koje spečavaju da semena tečnost (sperma) dođe u kontakt sa jajnom ćelijom i tako spreče da dođe do neželjene trudnoće. U njih spadaju muški i ženski kondom (condom).

Kondom za muškarce
Verovatno najpopularnija metoda kontracepcije. Kondom je zaštita koja se stavlja pre seksualnog odnosa na penis u erekciji. Napravljen je najčešće od lateksa (latex) ili poliuretana (polyurethane) koji su izuzetno rastegljivi i sprečavaju odlazak semene tečnosti u vaginu. Kondome ne bi trebalo koristiti sa lubrikantima na bazi ulja kao što je Vazelin, zato što mogu da dovedu do pucanja lateksa. Takođe, stavljanje dva kondoma (jedan preko drugog) ne dovodi do veće sigurnosti – naprotiv, usled trenja dovodi do pucanja oba kondoma. Posle seksa, kondom treba zaviti u maramicu i baciti (ali ne u WC šolju). U slučaju da kondom pukne, treba odmah staviti novi i ako je potrebno uzeti pilile „dan posle“ o kojima možete pročitati u drugom odeljku.

Ako se koriste pravilno kondomi pružaju zaštitu u 98% slučajeva – što predstavlja izuzetno visoku zaštitu od neželjene trudnoće. Jako je bitno da se kondomi ne upotrebljavaju samo u kontraceptivne svrhe, nego pružaju izuzetnu zaštitu i protiv seksualno prenosivih bolesti kao što su SIDA (AIDS, HIV infekcija), gonoreja ili kondilomi. Neki muškarci navode da kondom ne vole da koriste, jer im prekida kontinuitet seksualnog odnosa ili smanjuje seksualno uzbuđenje. Naš savet je da, ukoliko niste apsolutno sigurni u partnera, obavezno koristite kondom – da posle ne bi razmišljali o posledicama.

Kondom za žene
Kondom za žene se drugačije naziva femidom. U današnje vreme se retko koristi i nije tako rasprostranjen kao klasični kondom. Predstavlja zaštitu od poliuretana koja se stavlja u vaginu pre početka odnosa, tako da spoljašnji prsten ostane izvan vagine. Teže puca nego kondom za muškarce i efikasan je u 95% slučajeva.

Comments are closed