Баријерне методе – кондом

Баријерне методе контрацепције представљају физичке методе које спечавају да семена течност (сперма) дође у контакт са јајном ћелијом и тако спрече да дође до нежељене трудноће. У њих спадају мушки и женски кондом (condom).

Кондом за мушкарце
Вероватно најпопуларнија метода контрацепције. Кондом је заштита која се ставља пре сексуалног односа на пенис у ерекцији. Направљен је најчешће од латекса (latex) или полиуретана (polyurethane) који су изузетно растегљиви и спречавају одлазак семене течности у вагину. Кондоме не би требало користити са лубрикантима на бази уља као што је Вазелин, зато што могу да доведу до пуцања латекса. Такође, стављање два кондома (један преко другог) не доводи до веће сигурности – напротив, услед трења доводи до пуцања оба кондома. После секса, кондом треба завити у марамицу и бацити (али не у WC шољу). У случају да кондом пукне, треба одмах ставити нови и ако је потребно узети пилиле „дан после“ о којима можете прочитати у другом одељку.

Ако се користе правилно кондоми пружају заштиту у 98% случајева – што представља изузетно високу заштиту од нежељене трудноће. Јако је битно да се кондоми не употребљавају само у контрацептивне сврхе, него пружају изузетну заштиту и против сексуално преносивих болести као што су СИДА (AIDS, HIV инфекција), гонореја или кондиломи. Неки мушкарци наводе да кондом не воле да користе, јер им прекида континуитет сексуалног односа или смањује сексуално узбуђење. Наш савет је да, уколико нисте апсолутно сигурни у партнера, обавезно користите кондом – да после не би размишљали о последицама.

Кондом за жене
Кондом за жене се другачије назива фемидом. У данашње време се ретко користи и није тако распрострањен као класични кондом. Представља заштиту од полиуретана која се ставља у вагину пре почетка односа, тако да спољашњи прстен остане изван вагине. Теже пуца него кондом за мушкарце и ефикасан је у 95% случајева.

Comments are closed