Lečenje steriliteta

Izbor metode lečenja zavisi od uzroka steriliteta, godišta partnera, dužine trajanja steriliteta i mnogih druih faktora. Ako se uzroci ne mogu otkloniti, žena može zatrudneti veštačkom oplodnjom.

Lečenje steriliteta kod muškarca

  • Opšti seksualni problemi: prerana ejakulacija ili impotencija može se izlečiti lekovima ili konsultacijama sa stručnim licem.
  • Nedostatak sperme: u zavisnosti od uzroka moguće je izlečenje operacijom ili hormonalnom terapijom. Moguće je spremu uzeti direktno iz testisa i sa njom pokušati veštačku oplodnju.

Lečenje steriliteta kod žene

  • Stimulacija ovulacije lekovima: lekovi su glavni izbor lečenja za žene koje su nepolodne zbog poremećaja ovulacije. Ovi lekovi regulišu ili izazivaju ovulaciju. Ponašaju se kao prirodni hormoni i podstiču ovulaciju.
  • Operacija: u zavisnosti od uzroka steriliteta operacija je izbor lečenja steriliteta. Ako je u pitanju blokada ili neki drugi problem jajovoda obično se operacijom problem može otkloniti.
  • Vantelesna oplodnja: takođe se naziva IVF (in vitro fertilization). Ova tehnika uključuje uzimanje jajne ćelije iz jajnika i oplođenje te jajne ćelije spermatozoidima u petrijevoj šolji, ostavljanje u inkubatoru 3 do 5 dana i nakon toga vraćanje oplođene jajne ćelije u matericu. Ova tehnika se često koristi ako su oba jajovoda blokirana, kod endometrioze, indiopatskog steriliteta, poremećaja ovulacije koji ne deluju na lekove, muškog steriliteta itd. Ova metoda zahteva dnevne hormonalne injekcije i česte laboratorijske testove.
  • Intrauterina inseminacija: za razliku od vantelesne oplodnje, ovde se sperma direktno postavlja u matericu u toku ovulacije kod žene. Koristi se u slučaju muškog steriliteta (mali broj spermatozoida ili slaba pokretljivost), a takođe i kod idiopatskog steriliteta. Sperma može biti od partnera ili od donora. Ovulacija kod žene se postiže uz pomoć lekova. Sterilitet prouzrokovan blokadom jajovoda ne može se lečiti ovom metodom.

Comments are closed