Лечење стерилитета

Избор методе лечења зависи од узрока стерилитета, годишта партнера, дужине трајања стерилитета и многих друих фактора. Ако се узроци не могу отклонити, жена може затруднети вештачком оплодњом.

Лечење стерилитета код мушкарца

  • Општи сексуални проблеми: прерана ејакулација или импотенција може се излечити лековима или консултацијама са стручним лицем.
  • Недостатак сперме: у зависности од узрока могуће је излечење операцијом или хормоналном терапијом. Могуће је спрему узети директно из тестиса и са њом покушати вештачку оплодњу.

Лечење стерилитета код жене

  • Стимулација овулације лековима: лекови су главни избор лечења за жене које су неполодне због поремећаја овулације. Ови лекови регулишу или изазивају овулацију. Понашају се као природни хормони и подстичу овулацију.
  • Операција: у зависности од узрока стерилитета операција је избор лечења стерилитета. Ако је у питању блокада или неки други проблем јајовода обично се операцијом проблем може отклонити.
  • Вантелесна оплодња: такође се назива ИВФ (in vitro fertilization). Ова техника укључује узимање јајне ћелије из јајника и оплођење те јајне ћелије сперматозоидима у петријевој шољи, остављање у инкубатору 3 до 5 дана и након тога враћање оплођене јајне ћелије у материцу. Ова техника се често користи ако су оба јајовода блокирана, код ендометриозе, индиопатског стерилитета, поремећаја овулације који не делују на лекове, мушког стерилитета итд. Ова метода захтева дневне хормоналне инјекције и честе лабораторијске тестове.
  • Интраутерина инсеминација: за разлику од вантелесне оплодње, овде се сперма директно поставља у материцу у току овулације код жене. Користи се у случају мушког стерилитета (мали број сперматозоида или слаба покретљивост), а такође и код идиопатског стерилитета. Сперма може бити од партнера или од донора. Овулација код жене се постиже уз помоћ лекова. Стерилитет проузрокован блокадом јајовода не може се лечити овом методом.

Comments are closed