Hormonalna kontracepcija – pilule

Hormonalne metode kontracepcije se zasnivaju na uticaju hormona na ženski menstrualni ciklus. Sve hormonalne metode kontracepcije su za sada predviđene za žene mada istraživanja u cilju nalaženja hormonalne kontracepcije za muškarca su već u završnim fazama. Hormonalne metode su pilule, flasteri i injekcije.

Pilula
Oralna kontraceptivna sredstva popularno nazvana pilule predstavljaju tablete koje sadrze sintetičke verzije ženskih polnih hormona – estrogena i progesterona. Postoji veliki broj različitih pilula ali sve one kada se imaju pravilno, utiču na menstrualni ciklus i verovatnoća oplođenja je veoma mala. Današnje pilule imaju manje doze hormona nego ranije pilule i samim tim manje neželjenih efekata.

Većina pilula dolaze u pakovanju od 21 tablete, koje se uzimaju svaki dan dok se ne potroši pakovanje, zatim sledi pauza od 7 dana, i onda se uzima novo pakovanje. Takođe postoje pakovanja koja sadrze 28 pilula (7 pilula su bez efekta) koje se piju svaki dan (bez pauze od 7 dana) čime se postiže bolji efekat jer teže dolazi do zaboravljanja da se uzme pilula.

Pravilno upotreba (prvo pročitajte uputstvo za vaše tablete – ovo je uputstvo za većinu pilula koje se nalaze na tržištu):

  1. prva pilula se uzima prvog dana menstruacije
  2. uzimajte po jednu pilulu u isto vreme svaki dan tokom 21 dana
  3. napravite pauzu od 7 dana (tokom ovog perioda bi trebalo da se pojavi menstrualno krvarenje i vi ste zaštićeni i tokom ovog perioda)
  4. osmog dana uzmite pilulu iz novog pakovanja čak iako vam menstruacija još traje

Pilule su veoma pouzdan i lak način kontracepcije sto ih čini veoma popularnim. Omogućavaju nesmetan seksualni odnos, periodi su manje bolni, smanjuju simptome premenstrualnog sindroma i nakon prestanka uzimanja brzo se vraća mogućnost oplođenja. Neželjeni efekti su blagi i često se mogu otkloniti prelaskom na drugi tip pilule. Oni uključuju glavobolju, osetljivost grudi, akne, nadutost stomaka, gubitak seksualne želje… Pilule ne pružaju zaštitu od seksualno prenosivih bolesti.

Comments are closed