Хормонална контрацепција – пилуле

Хормоналне методе контрацепције се заснивају на утицају хормона на женски менструални циклус. Све хормоналне методе контрацепције су за сада предвиђене за жене мада истраживања у циљу налажења хормоналне контрацепције за мушкарца су већ у завршним фазама. Хормоналне методе су пилуле, фластери и ињекције.

Пилула
Орална контрацептивна средства популарно названа пилуле представљају таблете које садрзе синтетичке верзије женских полних хормона – естрогена и прогестерона. Постоји велики број различитих пилула али све оне када се имају правилно, утичу на менструални циклус и вероватноћа оплођења је веома мала. Данашње пилуле имају мање дозе хормона него раније пилуле и самим тим мање нежељених ефеката.

Већина пилула долазе у паковању од 21 таблете, које се узимају сваки дан док се не потроши паковање, затим следи пауза од 7 дана, и онда се узима ново паковање. Такође постоје паковања која садрзе 28 пилула (7 пилула су без ефекта) које се пију сваки дан (без паузе од 7 дана) чиме се постиже бољи ефекат јер теже долази до заборављања да се узме пилула.

Правилно употреба (прво прочитајте упутство за ваше таблете – ово је упутство за већину пилула које се налазе на тржишту):

  1. прва пилула се узима првог дана менструације
  2. узимајте по једну пилулу у исто време сваки дан током 21 дана
  3. направите паузу од 7 дана (током овог периода би требало да се појави менструално крварење и ви сте заштићени и током овог периода)
  4. осмог дана узмите пилулу из новог паковања чак иако вам менструација још траје

Пилуле су веома поуздан и лак начин контрацепције сто их чини веома популарним. Омогућавају несметан сексуални однос, периоди су мање болни, смањују симптоме пременструалног синдрома и након престанка узимања брзо се враћа могућност оплођења. Нежељени ефекти су благи и често се могу отклонити преласком на други тип пилуле. Они укључују главобољу, осетљивост груди, акне, надутост стомака, губитак сексуалне жеље… Пилуле не пружају заштиту од сексуално преносивих болести.

Comments are closed