Sterilitet kod žena

Ljudski reproduktivni sistem je veoma kompleksan. Da bi žena zatrudnela potrebno je da procesi ovulacije i oplođenja budu u potpunosti očuvani. Najčešći uzroci steriliteta kod žena su:

  • Oštećenje ili neprohodnost jajovoda. Najčešće nastaje kako posledica zapaljenja jajovoda (salpingitis). Najčešći izazivač je Hlamidija, bakterija koja se prenosi seksualnim putem, čija infekcija može proći neprimećena i bez bola ili povišene temperature. Oštećenje jajovoda može da spreči oplođenu jajnu ćeliju da dođe do materice i može dovesti do vanmaterične trudnoće. Potpuna neprohodnost jajovoda sprečava spermatozoide da uopšte stignu do jajne ćelije i da je oplode.
  • Endometrioza. Kada se tkivo materice nađe i van materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) čime remeti rad jajnika i materice i smanjuje prohodnost jajovoda. Ovi tkivni implanti regaguju na hormonski ciklus, tako da rastu ili krvare u skladu sa menstrualnim ciklusom uzrokujući zapaljenje i stvaranje ožiljaka. Kod žena sa endometriozom često se javlja i sterilitet kao i bol u malom stomaku.
  • Poremećaji ovulacije. U nekim slučajevima sterilitet je izazvan poremećajem ovulacije. Čak i mali poremećaj u hormonima koji dovode do ovulacije (LH i FSH) mogu dovesti do smanjenje plodnosti ili steriliteta. Najčeće nastaju u slučaju povrede glave, tumora, preteranog fizičkog vežbanja ili preteranog izgladnjivanja.
  • Povišen nivo prolaktina. Prolaktin je hormon koji stimuliše stvaranje mleka. Visok nivo prolaktina kod žena koje nisu trudne ili dojilje može poremetiti ovulaciju.  Pojava mleka u dojci može biti prvi znak povišenog nivoa prolaktina.
  • Policistični jajnici (PCOS). Policistični jajnici nastaju kada telo proizvodi suviše androgenih hormona koji, takođe, utiču na ovulaciju.
  • Rana menopauza. Rana menopauza je prestanak menstuacije i nestanak folikula pre trideset pete godine života. Najčešće je uzrok nepoznat, mada je povezana sa zračenjem i hemoterapijom, bolestima imunog sistema i pušenjem.
  • Ostali uzroci. U ostale uzroke spadaju: miomi, priraslice, različiti lekovi, problemi sa tiroidnom žlezdom (hipo i hipertiroidizam), tumori i njihovo lečenje, Kušingova bolest, HIV, oboljenje bubrega, preteran unos kofeina itd…

Comments are closed