Стерилитет код жена

Људски репродуктивни систем је веома комплексан. Да би жена затруднела потребно је да процеси овулације и оплођења буду у потпуности очувани. Најчешћи узроци стерилитета код жена су:

  • Оштећење или непроходност јајовода. Најчешће настаје како последица запаљења јајовода (салпингитис). Најчешћи изазивач је Хламидија, бактерија која се преноси сексуалним путем, чија инфекција може проћи непримећена и без бола или повишене температуре. Оштећење јајовода може да спречи оплођену јајну ћелију да дође до материце и може довести до ванматеричне трудноће. Потпуна непроходност јајовода спречава сперматозоиде да уопште стигну до јајне ћелије и да је оплоде.
  • Ендометриоза. Када се ткиво материце нађе и ван материце (најчешће код јајовода или јајника) чиме ремети рад јајника и материце и смањује проходност јајовода. Ови ткивни импланти регагују на хормонски циклус, тако да расту или крваре у складу са менструалним циклусом узрокујући запаљење и стварање ожиљака. Код жена са ендометриозом често се јавља и стерилитет као и бол у малом стомаку.
  • Поремећаји овулације. У неким случајевима стерилитет је изазван поремећајем овулације. Чак и мали поремећај у хормонима који доводе до овулације (ЛХ и ФСХ) могу довести до смањење плодности или стерилитета. Најчеће настају у случају повреде главе, тумора, претераног физичког вежбања или претераног изгладњивања.
  • Повишен ниво пролактина. Пролактин је хормон који стимулише стварање млека. Висок ниво пролактина код жена које нису трудне или дојиље може пореметити овулацију.  Појава млека у дојци може бити први знак повишеног нивоа пролактина.
  • Полицистични јајници (PCOS). Полицистични јајници настају када тело производи сувише андрогених хормона који, такође, утичу на овулацију.
  • Рана менопауза. Рана менопауза је престанак менстуације и нестанак фоликула пре тридесет пете године живота. Најчешће је узрок непознат, мада је повезана са зрачењем и хемотерапијом, болестима имуног система и пушењем.
  • Остали узроци. У остале узроке спадају: миоми, прираслице, различити лекови, проблеми са тироидном жлездом (хипо и хипертироидизам), тумори и њихово лечење, Кушингова болест, ХИВ, обољење бубрега, претеран унос кофеина итд…

Comments are closed