Плодни дани

Плодни дани предстаљају период у менструалном циклусу жене када је вероватноћа зачећа највећа. Током циклуса јајник ослобађа јајну ћелију која је спремна за оплођење и тај процес се назива овулација. Да би одредили када су плодни дани потребно је да ближе погледамо женски менструални циклус.

Менструални циклус је период између два менструална крварења. Менструални циклус у просеку траје 28 дана, али је тај период различит и може да траје негде између 24 и 35 дана. Циклус можемо поделити у два дела – пре овулације и после овулације. Први дан менструације се рачуна као први дан циклуса. Дужина периода пре овулације, а самим тим и дужина циклуса, јако варира. Међутим, период после овулације је скоро увек исте дужине: неким женама траје 12, неким 16, али је просек 14 дана. Узимајући у обзир да ослобођена јајна ћелија живи од 12 до 24 часова и да сперматозоиди могу да преживе унутар жене до 5 дана (у просеку 3) – најплоднији период је око 5 дана пре овулације и 1 до 2 дана после овулације, односно пошто се овулација одиграва око 14 дана пре менструације – најплоднији период је од деветнаестог дана пре следеће менструације, па до све до десетог дана пре менструације.

Парови који прате менструални циклус и избегавају плодне дане као једину врсту контрацепције често погрешно мисле да период траје тачно 28 дана и да овулација наступа тачно 14 дана од почетка менструације. Такав став често доводи до нежељене трудноће.

За крај још треба скренути пажњу да није свако крварење менструално крварење, да период не траје тачно 28 дана код већине жена и да је веома тешко тачно одредити када ће се догодити овулација. Због свега наведеног, ако не желите трудноћу препоручујемо да обавезно користите неки други вид контрацепције.

Comments are closed